Sea view house in Australia

seaview_house_australia_4

This house is located in old Barwon Heads on a street which accommodates an eclectic mix of post war beach houses dominated by single storey weatherboard dwellings. 

The house was to fulfil a modest brief for a beach retreat and subsequently it would become owners permanent dwelling.

The planning arrangement of the house is split into three primary pavilions arrangements separated by glazed links – south, northwest and northeast, all of which embrace a north facing courtyard garden protected from prevailing breezes.

The South pavilion provides the primary open plan living space, study, laundry and guest bedroom/bathroom. This pavilion is strategically located on the south side of the site to embrace river views and the primary north solar orientation.

The northwest pavilion encompasses the retreat, master bedroom, Walk-in robes and ensuite. Two primary elements are split by a breezeway to improve cross flow ventilation and to accommodate an outdoor shower often used on return from the beach.

The northeast pavilion (fronting the streetscape) provides a shaded gauze room referencing aspects of traditional rural woolsheds which used timber battens for shading whilst providing extensive cross-ventilation for cooling purposes. An important aspect of this room is its direct and engaging relationship with the streetscape and the important social aspect of communicating with people passing by on foot.

seaview_house_australia_1 seaview_house_australia_2 seaview_house_australia_3a seaview_house_australia_3bseaview_house_australia_6 seaview_house_australia_7 seaview_house_australia_8 seaview_house_australia_9 seaview_house_australia_10 seaview_house_australia_10a seaview_house_australia_11 seaview_house_australia_12